Onkológiai felnőtt betegeket segítő szervezetek, csoportok

Lélekben Otthon

Hová fordulhat pszichiátriai, addiktológiai problémákkal? A következő honlapon találhatók a TAJ szám alapján működő pszichiáterek, pszichátriai gondozók Budapesten és országosan:

lelekbenotthon.hu/hova-fordulhat

Magyar Rákellenes Liga - országos
szervezet

A Magyar Rákellenes Liga (MRL) 1990 óta civil szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben. Legfontosabb feladatainak tekintik az egészségnevelést, figyelemfelhívást a korai felismerés és önvizsgálat jelentőségére, szűrések szervezését és népszerűsítését a lakosság körében. A betegeket és hozzátartozóikat szakmai, jogi és lelki segítségnyújtással támogatják, rehabilitációjukat pedig klubfoglalkozások keretében segítik elő. A vidéki, területi szervezetek megtalálhatók a honlapjukon.

Weboldal: rakliga.hu
Facebook: www.facebook.com/rakliga
Email: info@rakliga.hu
Lelkisegély és Információs Szolgálat email: lelkisegely@rakliga.hu

Egészség Hídja Összefogás a Mellrák
Ellen

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen 15 éve szervezi a figyelemfelkeltő rózsaszín Lánchídi sétákat azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegségre. Az Összefogás azon dolgozik, hogy Magyarországon minél többet tudjanak a nők az emlőrák betegségről, a korai felismerés létfontosságú szerepéről, és a korai felismerés életkor és rizikófaktorok szerinti módjáról. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen alapítóként vett részt 2018-ban a négy női egészséget érintő témával – köztük az emlőrákkal – foglalkozó öt civil szervezet összefogásával létrejött Női Liga megalakításában.

Weboldal: egeszseghid.hu
Faceook: www.facebook.com/rozsaszin.lanchid
Email: kozpont@egeszseghid.hu

Mellrákinfó Egyesület

Mellrákinfó önkéntesei mind átestek a betegségen és azzal a céllal hozták létre az egyesületet, hogy segítsenek a betegtársaknak is átvészelni ezt a nehéz időszakot.
Tudják, hogy nincs két egyforma nő, így nincs két egyforma eset sem, és az ember főleg attól kér és fogad el tanácsot, aki már végigjárta azt az utat, amelyre ő még éppen csak rálépett. Ha úgy érzi, hogy szívesen csatlakozna TITKOS és ZÁRT Facebook csoportjukhoz, ahol nagyon sok támogatást, segítséget és biztató szót kaphat, írjon az info@mellrakinfo.hu címre vagy látogasson el a www.mellrakinfo.hu weboldalra.

Weboldal: www.mellrakinfo.hu
Facebook: www.facebook.com/mellrakinfoegyesulet
Email: info@mellrakinfo.hu

Van Holnap Alapítvány

Az alapítók olyan központot hoztak létre, ami elsősorban a megfelelő életmód kialakitásában segít rákbetegeknek és hozzátartozóknak. Táplálásterápiával, mozgásterápiával, onkopszichológiai támogatással és rehabilitációval foglalkoznak. Onkológiai konzultációs lehetőséget is biztosítanak.

Weboldal: vanholnap.eu/rolunk
Facebook: www.facebook.com/vanholnap
Email: info@vanholnap.eu

Gyógyulj Velünk Egyesület

A Gyógyulj Velünk Egyesület a daganatos betegségekkel kapcsolatos érdekvédelmi, tájékoztató, betegsegítő feladatokat hivatott ellátni. Az egyesület tevékenysége a rendes és pártoló tagok aktív közreműködésével kiterjed a daganatos betegségekkel kapcsolatos kutatások, kezelések, egészségpolitikai döntések megismerésére, széles körben történő megismertetésére.

Weboldal: gyve.hu
Facebook: www.facebook.com/egyesulet.gyogyuljvelunk
Email: info@gyve.hu

Mályvavirág Alapítvány

2013-ban indult a szervezetük, mely két fő vonal mentén dolgozik. Az egyik a humán papillomavírus-, a HPV-prevenció, a másik a nőgyógyászati daganattal érintettek segítése. Míg az elsőbe az edukációs- és kampányprogramok, kiadványok szerkesztése, online szülői értekezletek, ismertető videók tartoznak, a másikba a teljes betegút menedzselése, a tünetektől, a terápiákon át a rehabilitációig. Utóbbit a Gyógyulást Segítő Programunk (GYSP) keretében valósítjuk.

Weboldal: https://malyvavirag.hu
Facebook: www.facebook.com/malyvavirag
Email: info@malyvavirag.hu

ILCO klub

A budapesti Szent János kórházban működő ILCO klub célja, hogy a vastagbél-, végbél daganat miatt műtött, daganatos betegségből gyógyult embereket kimozdítsák otthonról, közösségbe hívják Őket, s elfogadtassák velük, hogy most is ugyanolyan értékű emberek, mint a műtét előtt.

Weboldal: ilcoklub.uw.hu/alap.html
Sztóma klubok Magyarországon: dansac.hartmann.info/hu-hu/sztoma/l/hu/sztoma-klubok
Email: ilcoklub@freemail.hu

Rákbetegek Országos Szervezete

Feladata a rákbetegek pszichoszociális rehabilitációja, országos segítő, szolgáltató hálózat működtetése.
Fő tevékenység: a rákbetegek és rákbetegségből gyógyult emberek országos és helyi érdekképviselete; az egyéni tagság összefogása, tájékoztatása; a tagszervezetek, önsegítő csoportok, tagegyesületek működésének támogatása, tevékenységük anyagi és módszertani segítése; betegjogok ismertetése; a rákbetegekkel és a rákbetegséggel kapcsolatos szemléletformálás

Weboldal: rakszovetseg.hu
Email: rakszov@rakszovetseg.hu

A Rák ellen, az Emberért, a Holnapért

E társadalmi alapítvány 1985-ben jött létre, mint az első közadakozásból alakult magyar rákellenes civil szervezet.

Céljaik:
Az embert – holisztikusan – testi, szellemi, lelki egységében tekinteni, és az egészségének megőrzését, helyreállítását ebben a szellemben szolgálni.
A lakosság részére végzett egészségmegőrző, betegségmegelőző, onkológiai rehabilitációs programok megvalósítása, támogatása.
Más egészségvédő szervezetek betegségmegelőző, onkológiai rehabilitációs programjainak támogatása.
A társadalom számára elfogadottá, és a gyakorlat szintjén is használható ismeretté tenni, hogy a rák megelőzhető, a betegségből meg lehet gyógyulni.

Weboldal: www.rakellen.hu
Facebook: https://www.facebook.com/rakellen.alapitvany/
E-mail: rakellen@rakellen.hu

Pink Bolero Egyesület

Fő cél: a betegek saját tapasztalataikon alapuló hiteles tanácsokkal segítsék egymást a betegség leküzdésében. Így az orvosok válláról is komoly terhet vehet le egy jó szakmai háttérrel rendelkező csoport.

Honlap: semmelweis.hu

10 Ezer Lépés Program

10 Ezer Lépés Program az életkilátások, az életminőség javításáért, a prosztatarákkal élő férfiakért jött létre. A 10 Ezer Lépés Program keretében országos kihívással szeretnék mozgásra ösztönözni a prosztatarákkal élő férfiakat és mindazokat, akik fontosnak tartják a rákszűrésekre való felhívást. A rendszeres testmozgás nemcsak a megelőzést segítheti, hanem javíthatja a már daganatos betegséggel élők életkilátásait, életminőségét, enyhítheti a kezelések okozta mellékhatásokat is.

Facebook: www.facebook.com/10ezerlepes

Ráktúlélőkért, hozzátartozóikért

A Ráktúlélők.hu oldal szerkesztője Hargitai Márta, önmaga is érintett a rákbetegségben, évekkel ezelőtt nézett szembe a mellrákkal. Az önmaga felépülésében megélt és a betegtársaktól származó információk nyomán tapasztalt nehézségek vitték rá arra, hogy egy saját honlapon foglalja össze azokat az információkat, javaslatokat, felvetéseket, amelyek meglátása szerint segíthetik a rákbetegek hatékonyabb érdekképviseletét, teljesebb körű ellátását. A – nem titkoltan több kérdéshez szubjektíven közelítő – honlap kiemelten foglalkozik a betegjogokkal, a rehabilitáció (illetve annak elmaradásának) kérdéskörével, bemutat a betegeket segítő hazai és nemzetközi jó példákat.

Weboldal: www.raktulelok.hu
Facebook: https://www.facebook.com/raktulelok

ECIBC.HU-Európai összefogás a mellrák ellen!

Az ECIBC.HU oldal az Európai összefogás a mellrák ellen! (ECIBC) magyarországi közössége oldala. Tartalmával ismerteti az Európai Bizottság Európai összefogás a mellrák ellen! (ECIBC) program magyarországi lehetőségeit, az érdeklődők, és érdekeltek (stakeholderek) számára.

Csatlakozás:
Facebook Csoport

Egyensúly emlőrák Rehabilitációs Program

A Gyógyulj Velünk Egyesület Egyensúly Emlőrák Rehabilitációs Programja online valósul meg. Az emlődaganatos nőknek nyújt segítséget szakmai előadásokkal, 12 alkalmas speciális gyógytornával, dietetikai edukációval, kardiológiai előadással és személyre hangolt egyéni konzultációs lehetőséggel.

Weboldal: gyve.hu/egyensuly-program
Email: egyensuly@gyve.hu | info@gyve.hu

Magyar Hospice és Palliatív Egyesület (MHPE)

Az egyesület non-profit szervezet, mely a gyógyíthatatlan betegek emberhez méltó, magas szakmai színvonalú életvégi ellátásának előmozdítását tűzte ki célul. Az egyesület jelenleg közel száz hospice szervezetet képvisel.

Az adatbázisban település / kerület alapján kereshető a felnőtt hospice-palliatív ellátást nyújtó kórház és megtalálható minden olyan település / kerület, amelyre a NEAK szerződést kötött otthoni hospice ellátást nyújtó szolgálattal.

Weboldal: hospice.hu/ellatas-kereso
Email: iroda@hospice.hu

Regionális Egészségügyért Alapítvány – pszichoszociális támaszadás vidéken

A test gyógyítása mellett, azt kiegészítve, az embert testi-lelki egységként kezelve kínálunk szolgáltatást, annak érdekében, hogy a programba bevontaknak javuljon az életminősége, aktív részesei legyenek a gyógyulásuknak, felelősséget tudjanak vállalni önmagukért.

Weboldal: regea.hu/alapitvanyrol/
Facebook: www.facebook.com/regeaalapitvany

Újjáéledés Alapítvány

Rákbeteg támaszadó központ szolgálat Mosonmagyaróvár és környéke rákbetegeinek támogatása, rehabilitációja céljából 1991-ben alakult. A támaszadás mellett szemléletváltozást, életmódváltást alakító programokat,
képzéseket indítottak el.

Facebook: https://www.facebook.com/p/Újjáéledés-Alapítvány-100064800875930
Email: ujraeledesalapitvany@gmail.com

Daganatos Betegek Egyesülete Zalaegerszeg

A daganatos betegek önkéntes társulásán alapuló közhasznú társadalmi szervezet, amely a tagok és az egyesületen kívülállók körében a társadalom és az egyén közös érdekeinek kielégítésére irányuló egészség-megőrzési, egészségügyi rehabilitációs tevékenységet folytat, elősegíti a betegek képzését, nevelését, támogatja a daganatos betegek ügyét szolgáló komplex társadalmi-, egészségügyi tevékenységeket. Érdekképviseletet biztosít az e betegségben megbetegedetteknek, szoros együttműködésben minden olyan szervezettel, amely a daganatos betegek érdekében tevékenykedik, segíti a daganatos betegek életminőségének javulását, a helyes táplálkozás megismertetésével, ételbemutatókkal, gyógytorna szervezésével, gyógyászati segédeszközök megismertetésével, részt vesz a daganatos
betegségek megelőzésével kapcsolatos egészségnevelő, felvilágosító tevékenységben, ismeretterjesztő előadásokat szervek szakorvosok, gyógyászati segédeszközöket forgalmazó képviselők bevonásával.

Weboldal: zalacivil.hu/daganatos-betegek-egyesulete

Holnapom Egyesület

Szeretnék, ha a vidéki daganatos betegek is hozzájutnának kiegészítő terápiákhoz és rehabilitációs programokhoz, és 2008 őszén el tudott indulni egy ilyen segítő szolgálat Debrecenben is.
Küldetésünk, célunk a magyar lakosság egészségi színvonalának emelése, az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, melyet ismeretterjesztő, tudományos, szakmai célok megvalósításával a határon belül, valamint a határon túli magyarok fenti célokkal összhangban álló segítése, illetve a fenti feladatok ellátására jön létre. Elsődleges cél, hogy minden olyan kezdeményezést támogasson, melyek a fenti célok és feladatok megvalósítását szolgálja, olyan rendezvényeket szervez, melyek az egészséges élet megőrzésére és betegségmegelőzésre ösztönöznek.Kiemelt célja a rákbetegek érdekeinek képviselete, érdekérvényesítése, a rákbetegséggel, a rákbetegek életével kapcsolatos széleskörű szemléletformálás, rákbetegek kellő mértékű és szakszerű tájékoztatása, jogaik megismertetése, segítő szolgáltatások biztosítása, egészségvédő és sporttevékenységek oktatása, egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok kidolgozása, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő, szervező érdekképviseleti és minőségbiztosítási tevékenységek folytatása, illetve támogatása. A rákbetegség okozta pszichés terhek csökkentése, lelkiállapotuk szűrésszerű felmérése, a segítségre szorulók folyamatos támogatása és kontrollja.Együttműködés az állami egészségügyi hálózattal, valamint más állami, társadalmi és egyéb szervezetekkel belföldön és külföldön egyaránt.

Weboldal: holnapomegyesulet.iwk.hu
Facebook: facebook.com/holnapomegyesulet
e-mail: holnapomegyesulet@holnapomegyesulet.hu

Onkopszichológiai segítségkapás lehetőségei Romániában

A pszichoonkológiai tanácsadás elméletileg ingyenes Romániában, és az onkológus szakorvosnak kellene továbbirányítania betegét a megfelelő szakemberhez. Az országban azonban nagyon kevés pszichoonkológus dolgozik, nem mindenütt valósul meg a rákbetegek pszichoszociális értékelése. A Roche Románia ezért most a Prof. Dr. I. Chiricuţă Onkológiai Intézet, a marosvásárhelyi Topmed, valamint a kolozsvári Amethyst Radiotherapy Klinika szakembereinek segítségével összeállította a pszochoonkológusok gyakorlati útmutatóját, amely hasznos eszköz lehet a romániai szakemberek kezében ahhoz, hogy javítsák a különféle rákbetegeknek nyújtott szolgáltatásaikat. A tehetetlenség és a reménytelenség érzésének oldása, az aktív betegszerep kialakítása a megküzdés alappillére, de ebben a megküzdésben a „főszerep” a kezelőorvosé. A pszichoonkológiai intervenciónak minden esetben az onkológiai kezeléssel való együttműködést kell támogatnia, hiszen a betegség kimenetelét legjelentősebben a hatékony onkoterápia befolyásolja. Pszichés panaszok, tünetek jelentkezése esetén az onkológus szakemberhez irányítja a pácienst, bátorítja a segítség elfogadásában.
Mint írják, a rosszindulatú daganatos betegek pszichoszociális értékelése nem része az onkológiai rutineljárásoknak minden hazai egészségügyi intézményben, így jelenleg nincs lehetőség a páciensek mentális egészségügyi problémáinak időben történő felderítésére és a pszichoszociális válság kezelésére, beavatkozásra. A szorongást a betegség minden szakaszában szűréssel lehet felismerni, nyomon kell követni és dokumentálni kell, és minden beteget rendszeres időközönként fel kell mérni, hogy kiderüljön, történt-e változás.
A páciensek kérhetik — és a szakemberek erre is buzdítják őket — onkológus kezelőorvosuktól, hogy segítsen kapcsolatba lépni pszichoonkológus szakemberrel, a kezelés ráadásul ingyenes.

frissujsag.ro/batran-kerjenek-hozzaerto-tamogatast
2024. 02. 04.


Distressz mérő, letölthető applikáció, saját állapot követésére

Az APSCO®© applikáció az első alkalmazás, amely a distressz-szint mérésére szolgál a daganatos betegek, hozzátartozók, illetve a szakemberek számára. Ez a bizonyítékokra épülő alkalmazás az önmegfigyelésre és a stressztünetek enyhítésére, illetve az erőforrások megtalálására szolgál. Az APSCO®© csapat célkitűzése a szolgáltatások és a kommunikáció fejlesztése, illetve promoválása a romániai onkológiai intézetekben, ahol hiányosak a pszichoonkológia terén nyújtott szolgáltatások és ahol a segítségkérés kultúrája eléggé problematikus. A saját jólléti állapotunk megfigyelése folyamatos erőfeszítést igényel. Ez a tevékenység az UEFISCDI – a Felsőoktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap Végrehajtó Ügynökség támogatásával jött létre.

www.psychooncology.ro/apscoapplikacio

Google Play Store

Romániai rákellenes egyesületek és más, a betegek és a hozzátartozók számára hasznos intézmények:

amethyst-radiotherapy.ro/hu/betegszervezetek


Pszichológiai tanácsadás (Kolozsvár, Bukarest, Temesvár, Gyulafehérvár – időpont kéréssel:
amethyst-radiotherapy.ro/hu/pszichologiai-tanacsadas

Tomográfiás orvosi képalkotást, mágneses magrezonanciát, pszichológiai és táplálkozási tanácsadást kínál.

Onkopszichológia Online

Szerkeszti: dr. Riskó Ágnes
Copyright 1999–2024 Onkopszichológia Online.
A technikai hátteret, a fejlesztést és fenntartást a Bencium biztosítja már 1999 óta. A honlap a Webflow szerverein fut, melyet a szerkesztők egy böngésző segítségével bármikor frissíthetnek.

webflow logo
Kapcsolat
csernakrisko@gmail.com
Hírlevél feliratkozás