Mit jelent ráktúlélőnek lenni? Egy fontos kézikönyv az ESMO és az MKOT gondozásában jelent meg. Szabadon letölthető!

Régóta tudunk arról, hogy a daganatos betegséggel küzdő gyermekek és felnőttek fizikai és lelki rehabilitációja a diagnózisközléssel egy időben kezdődik és folyamatosan fontos célkitűzés az onkológiai kezelés, majd gondozás folyamán. A ráktúlélők egyénre alakított, komplex rehabilitációja folyamatos kihívás, nagyon itt volt az ideje egy ingyenes, könnyen elérhető európai betegsegítő kiadvány megjelentetésének.

2020-02-04

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság életmód útmutatót bocsát a rendelkezésünkre. A kiadványt az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) és az Európai Rákbetegek Koaliciója, valamint a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság (IPOS) együttműködve készítette. A magyar fordításban a Mályvavirág Alapítvány működött közre, a felelős kiadó dr. Bodoky György onkológus főorvos.

Emlőrák túlélők egy hajóban

„Ráktúlélőnek lenni nagyon személyes élettapasztalat, amit mindenki másként él meg. A túlélés kulcsa: amennyire lehetséges, a régi élet újjáépítése, valamint új utak feltérképezése, hogy a betegek az előttük álló életet minél teljesebben élhessék meg” – áll az összefoglaló bevezetőjében. Mit tehet egy daganatos beteg önmagáért? Kihez fordulhat segítségért az onkológiai kezelések között és után? Mit javasolt változtatni az életmódban? Hogyan lehet a szorongást csökkenteni, az életkedvet és önbizalmat visszanyerni? Milyen hosszú távú mellékhatásokra kell figyelni, hogyan lehet ezek kockázatát csökkenteni? Ezekre a kérdésekre ad választ az összefoglaló.

A kiadvány PDF formátumban innen tölthető le:

https://rakgyogyitas.hu/wp-content/uploads/2020/02/ESMO-Betegtajekoztato-Raktuleles.pdf

Onkopszichológia Online

Szerkeszti: dr. Riskó Ágnes
Copyright 1999–2024 Onkopszichológia Online.
A technikai hátteret, a fejlesztést és fenntartást a Bencium biztosítja már 1999 óta. A honlap a Webflow szerverein fut, melyet a szerkesztők egy böngésző segítségével bármikor frissíthetnek.

webflow logo
Kapcsolat
csernakrisko@gmail.com
Hírlevél feliratkozás