Megjelent a szakmai irányelv az onkopszichológiai ellátásról az Egészségügyi Közlönyben 2021-ben

Dr. Kovács Péter PhD, klinikai szakpszichológus, a fejlesztőcsoport vezetője a következő sorokkal inditotta útjára az irányelvet:

2022-01-02

"Bízom benne, hogy a dokumentum hasznos lesz a gyakorlat szempontjából az onkológiai betegek és családjaik lehető legjobb ellátásának tekintetében és az őket kezelő szakszemélyzet biztonsága érdekében, valamint hogy jó kiindulási alapot jelenthet majd a későbbi fejlesztéshez is."

Igazi, nagy lépést tettünk a betegek, a hozzátartozók, sőt a szakemberek komplex életminőségének támogatása szempontjából is. Ezen a bonyolult, egyénileg végigjárandó, elfogadható érzelmi tàmogatàst, együttműködést igénylő, új úton szükségünk lehet e szakmai irányelvre.

Ismerjék meg! A bizalom mellett a betegjogok felderítésére, tudására, érvényesítèsére is szükségünk van.

olvasható az Egészségügyi Közlönyben az 1955-ik oldaltól:

http://www.kozlonyok.hu/kozlo.../Kozlonyok/6/PDF/2021/19.pdf

Azért nagy jelentőségű a nemrégiben megjelent szakmai ajánlás az onkológiai betegek komplex onkopszichológiai ellátásáról, mert ezzel újabb bizonyítást nyert a test és lélek elválaszthatatlansága!

Rendszerré kell szerveznünk a rákbetegségek megelőzési folyamatait egy egyénre alakított, komplex terápiáját. Az onkoterpia alkalmazása szükséges, de a tumor kontrollja/gyógyítása nem elég, onkopszichológiai intervenciókra is szükség lehet, táplálkozási és mozgással kapcsolatos

útmutatás elengedhetetlen. Lesz külön bejegyzés minderről, fókuszban a mikrobiommal.

Onkopszichológia Online

Szerkeszti: dr. Riskó Ágnes
Copyright 1999–2024 Onkopszichológia Online.
A technikai hátteret, a fejlesztést és fenntartást a Bencium biztosítja már 1999 óta. A honlap a Webflow szerverein fut, melyet a szerkesztők egy böngésző segítségével bármikor frissíthetnek.

webflow logo
Kapcsolat
csernakrisko@gmail.com
Hírlevél feliratkozás