A rák diagnózisának megtudása és a tipikus pszichoszociális nehézségek

A rákdiagnózis megtudása idején javaslatok a lelki megküzdéshez

2023-03-20

Nehéz lehet elfogadni, ha rákbetegséget állapítanak meg valakinél.  Vannak, akik azt mondják, hogy szorongtak, féltek vagy dühösek, méginkább levertek voltak, amikor diagnosztizálták őket.

A legfontosabb első lépés, megismerni a rákdiagnózissal kapcsolatos tényeket

Meg kell próbálni minél több alapvető, hasznos információhoz jutni. Ez segít abban, hogy döntéseket hozzon az ellátásával kapcsolatban.

Írja le kérdéseit, aggályait, és igyekezzen ezekről beszélgetni kezelőorvosával.

Megkérdezheti:

 • Milyen onkológiai betegségem van?
 • Hol van a rák?
 • Elterjedt?
 • Kezelhető a rák?
 • Mennyi az esélye annak, hogy a rákbetegségemet meg lehet gyógyítani?
 • Milyen egyéb vizsgálatokra vagy eljárásokra van szükségem?
 • Milyen kezelési lehetőségeim vannak?
 • Milyen hasznomra válik a kezelés?
 • Mire számíthatok a kezelés alatt?
 • Milyen mellékhatásai vannak a kezelésnek?
 • Mit tehetek, hogy megakadályozzam a rák kiújulását?

Fontolja meg, hogy az első néhány orvos-beteg találkozóra magával vigyen egy családtagot vagy barátot. Segíthetnek visszaemlékezni az elhangzottakra és érzelmi támogatást nyújthatnak.

A rákbetegségről való kommunikáció nagyon fontos!

Legyen őszinte, és igyekezzen beszélgetni szeretteivel, a szakemberekkel és másokkal. Ha Ön és mások tudnak beszélgetni egymással, és adott esetben kimutatják valódi érzelmeiket, segíthetnek a szükséges együttműködésben és egymás támogatásában.

A mindennapi élet kérdései

Tájékozódjon, hogy a tervezett kezelés hogyan befolyásolhatja mindennapi életét. Kérdezze meg kezelő orvosát, hogy folytatni tudja-e szokásos napi rutinját. Lehet, hogy időt kell töltenie a kórházban, vagy sok orvosi találkozóra van szüksége. Ha a kezelés megnehezíti napi feladatai elvégzését, próbáljon megoldásokat keresni és találni.

Az egészséges életmód fenntartása

Az egészséges életmód javíthatja az energiaszintjét.  Válasszon egészséges étrendet. Pihenjen eleget. Nagyon fontos kezelni a rák diagnózis és kezelése okozta stresszt és fáradtságot.

Ha teheti, legyen következetes napi rutinja. Minden nap szánjon időt testmozgásra, elegendő alvásra és étkezésre és egyéniségéhez, aktuális állapotához  illő szociális programokra.

Azok, akik a kezelés során is testmozgást végeznek, nemcsak jobban kezelik a lelki stresszt és a mellékhatásokat, hanem még inkább benne tudnak maradni a szükséges terápiában és ezáltal is növelhetik javulási, gyógyulási esélyeiket.

Hagyja, hogy a barátok és a család segítsen

Barátai és családtagjai intézhetik ügyeit, elvihetik Önt a kezelésekre, kikapcsolódást jelentő találkozókra, ételeket készíthetnek az ön számára, és segíthetnek a háztartási vagy kerti munkákban. Ez lehetőséget ad a törődésre egy nehéz időszakban.

Szorgalmazza családtagjaidnál, hogy fogadják el a segítséget, ha arra szükség van. A rák diagnózisa az egész családot érinti. Ez is növeli a stresszt, különösen azokban, akik gondoskodnak önről. Ha elfogadja a szomszédok vagy barátok segítségét az étkezéshez vagy a házimunkához, segíthet szeretteinek abban, hogy ne érezzék magukat lelkileg, fizikailag kiégettnek.

Tekintse át céljait és prioritásait

Gondolja át, mi az igazán fontos az életében. Keressen időt azokra a tevékenységekre, amelyek a legfontosabbak az ön számára. Például ellenőrizze a naptárát, és törölje azokat a tevékenységeket, amelyek nem felelnek meg a céljainak.

Próbáljon nyitott lenni szeretteivel.  Ossza meg velük gondolatait és érzéseit. A rák minden emberi  kapcsolatra hatással van. A kommunikáció segíthet csökkenteni a szorongást és a félelmet, amelyet a rák és kezelése okozhat.

Próbálja meg fenntartani az életmódját

Tartsa meg életmódját, de legyen nyitott az ésszerű változtatásra. Az előttünk álló napról érdemes leginkább gondolkodni.  Ha sok a bizonytalanság különböző okok miatt a jövőben, a szervezés és tervezés hirtelen túl sok munkának tűnhet. De érdemes a közvetlenül előttünk álló átgondolni, szervezni.

Küzdjön a stigmák ellen

A rákkal kapcsolatos régi stigmák még mindig léteznek. Barátai esetleg azon tűnődhetnek, hogy a rákos megbetegedés fertőző-e. A munkatársak kételkedhetnek abban, hogy Ön elég egészséges e ahhoz, hogy elvégezze a munkáját. Néhányan elkerülhetik Önt, mert félnek rosszat hallani, vagy mondani. Sok embernek lesznek kérdései és aggályai. Mégis az őszinte, a helyzethez illő kommunikáció segíthet, míg a hallgatás láthatatlan falakat emel ön és a környezetének tagjai közé.

Fejlessze ki saját megküzdési módszereit a rákbetegség idejére.

Ahogyan minden embernél más a rákkezelés, úgy a rák kezelésének módjai is eltérőek. Kipróbálható ötletek:

 • Gyakorolja a lazítás módjait.
 • Ossza meg érzéseit őszintén családjával, barátaival, pszichoszociális területen működő szakemberekkel.
 • Vezessen naplót, hogy segítsen rendezni gondolatait.
 • Ha nehéz döntés előtt áll, sorolja fel az egyes választások előnyeit és hátrányait.
 • Találja meg a lelki támasz forrásait.
 • Szánjon időt az egyedüllétre.
 • Amennyire csak lehetséges, foglalkozzon a munkával és a szabadidős tevékenységekkel.
 • Legyen kész nemet mondani. Itt az ideje, hogy önmagára összpontosítson.
 • Legyen nyitott arra is, hogy új módszereket próbáljon ki a rák okozta lelki megterhelés enyhítésére, ellensúlyozására.
Onkopszichológia Online

Szerkeszti: dr. Riskó Ágnes
Copyright 1999–2023 Onkopszichológia Online.
A technikai hátteret, a fejlesztést és fenntartást a Bencium biztosítja már 1999 óta. A honlap a Webflow szerverein fut, melyet a szerkesztők egy böngésző segítségével bármikor frissíthetnek.

webflow logo
Kapcsolat
csernakrisko@gmail.com
Hírlevél feliratkozás