A komplex onkopszichológiai ellátás gyakorlata az Országos Onkológiai Intézetben Budapesten

Magyarországon már több évtizeddel ezelőtt elindult a klinikai szakpszichológusok, pszichiáterek, és újabban az egészségpszichológusok szervezett aktivitása az onkológia területén.

Gyarapodnak a tapasztalatok, növekszik a betegek nyitottsága és együttműködése az onkopszichológiai intervenciókat illetően. Sajnos, egyelőre és még mindíg közel sem tudjuk kielégíteni a jogos igényeket. Ezen a területen is a remény hal meg utoljára, bízhatunk a fejlesztésben és fejlődésben!

2022-01-02

Magyar Onkológia / 2021 / Vol 65 / Nr 5 / pp 34-34

Kovács Péter, Horváth Orsolya (OOI)

Absztrakt:

Az Országos Onkológiai Intézet Rehabilitációs Részlegén önálló munkacsoportként működő Onkopszichológiai Team tevékenysége a komplex aktív és palliatív orvosi ellátás minden területét szervesen átszövi. Kutatások szerint hozzávetőlegesen majdnem minden második onkológiai beteg él át onkológiai kezelései során distresszt. Az egyre effektívebb modern onkomedikális kezelések mentén kialakuló pszichológiai, pszichiátriai szimptómák, illetve a sokszor pszichogén eredetű fizikai és testi tünetek, premorbid pszichopatológiák kiújulása jelentős mértékben ronthatják a betegek életminőségét, illetve akadályozhatják a kezelésekkel való együttműködést. A permanenssé váló szorongás mellett akut stresszhelyzetek, valamint krízisállapotok kialakulásával, depressziós tünetképzéssel, illetve intenzívebbé váló karakterpatológiás működésekkel is gyakran számolni szükséges az ellátás során. Az éppen zajló és manifeszt, és sokszor ugyanúgy a krízis következtében előálló, de rejtett pszichológiai folyamatok megnehezítik az orvos-beteg kommunikációt és akadályozhatják az együttműködést. A pszichológiai intervenciók eszközrendszere illesztve alkalmazható a szomatikus gyógyítás, így az onkológiai ellátás sokrétű kihívásaihoz. Pszichodiagnosztikai eszközök, pszichoszociális állapotfelmérés, orvosi kezelésekre és beavatkozásokra történő célzott lelki felkészítés, stresszoldó technikák, különböző pszichoterápiás lehetőségek egyaránt rendelkezésre állnak, hogy a gyógyítási folyamat során biztosítható legyen a szükséges pszichoszociális támogatás. A multidiszciplináris teammunkában megvalósuló gyógyítási és gondozási folyamat során a lelki integrációt elősegítő pszichoszociális beavatkozások a holisztikus szemléletű rehabilitáció zálogát jelentik.

Onkopszichológia Online

Szerkeszti: dr. Riskó Ágnes
Copyright 1999–2024 Onkopszichológia Online.
A technikai hátteret, a fejlesztést és fenntartást a Bencium biztosítja már 1999 óta. A honlap a Webflow szerverein fut, melyet a szerkesztők egy böngésző segítségével bármikor frissíthetnek.

webflow logo
Kapcsolat
csernakrisko@gmail.com
Hírlevél feliratkozás