Szakmai

Stresszoldás

Gazdálkodás az idővel (az idő strukturálása)

Minden értelmes elfoglaltság hasznos!

Énerősítő minden tevékenység, amiben az érintettek maguk gyakorolhatnak kontrollt a tevékenység felett. Annyi mindent meghatároz maga a betegség…

Legyen egy legalább hozzávetőleges napirend! Az idő strukturálása sokat segít a valóságérzékelés megtartásában is.

Szorongással teli helyzetben nagyon fontos bármilyen sporttevékenység, mozgás, ami megengedhető.

Az "önfeledtség", és az együtt, közösen végzett tevékenységek segítik csökkenteni a feszültséget.

Segítő megoldások a feszültség oldására

Légzőgyakorlatok – talán a legegyszerűbben megmutatható és megtanítható módszer, ami bármikor végezhető, ha fokozódik a szorongás. (You Tube-on sok gyakorlatot láthatunk, hallhatunk)

A progresszív relaxáció, mint egyszerű, gyors ellazulási technika alkalmazása napi 4-5 alkalommal rendkívül hatékony feszültségcsökkentő, gyakorlati eszköz. (Ezt is érdemes megkeresni videón, de lehet adni hozzá leírást is)

Tudatos környezetpásztázás Viszonylag kényelmes testhelyzetben figyeljük meg, hogy mi van körülöttünk, mi vesz körül, és éppen mi történik a legszűkebb környezetünkben. Tárgyak, szagok, hangok, tapintási ingerek tudatosítása az adott helyzetben. Ezek után keressük meg, válasszuk ki a lehetőségek közül a legpozitívabb érzetűt, de lehet akár többet is egymás után, és azt/azokat tartsuk a tudatunkban, néhány percig. Ezzel a gyakorlattal még a legnehezebb érzelmi-fizikai helyzetben is azt közvetítjük az elménknek, hogy lehetséges a pozitív megélés is.

A humorérzék is fontos megküzdési mód a nehéz helyzetek elviselésére. Ha a helyzet megengedi, akkor egy mosoly, egy kis kedvesség, vagy ott, és amikor valakit nem bánt, egy kis humor legtöbbször jótékony hatású lehet, hiszen Körültekintően alkalmazva kiváló feszültségoldó lehet.

SZERZŐ
Riskó Ágnes
Onkopszichológia Online

Szerkeszti: dr. Riskó Ágnes
Copyright 1999–2023 Onkopszichológia Online.
A technikai hátteret, a fejlesztést és fenntartást a Bencium biztosítja már 1999 óta. A honlap a Webflow szerverein fut, melyet a szerkesztők egy böngésző segítségével bármikor frissíthetnek.

webflow logo
Kapcsolat
csernakrisko@gmail.com
Hírlevél feliratkozás