Szakmai

A mikrobiom jelentősége onkopszichológiai szempontból

Mi a mikrobiom?

A mikrobiom (a bélflóra) az emberi testben, velünk élő mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszer. Pontosabban baktériumok, vírusok, gombák és más mikroorganizmusok együttese, amelyek a testünkben élnek. A mikrobiom része lehet a bőrnek, az emésztőrendszernek, a húgy- és ivarszerveknek, a légzőrendszernek és más testrészeknek is.    Ez az újonnan felfedezett szerv döntő hatással van az ember egészségére, mert létfontosságú funkciókat lát el. Ezek közé tartozik az emésztés, az anyagcsere szabályozása, az immunrendszer működése és a fertőzések elleni védelem. Segít megőrízni a szervezet egyensúlyát.

Ugyanis az egészségtelen étrend, az antibiotikumok használata, a stressz és más tényezők negatívan befolyásolhatják a mikrobiom állapotát és hozzájárulhatnak bizonyos betegségek kialakulásához.

A mikrobiom állapotának javítása, megfelelő szinten tartása a betegségek megelőzésének és kezelésének hatékony módja lehet.                                                                                                                      A belekben élő mikróbák működési zavara kapcsolatba hozható autoimmun betegségekkel, mint a cukorbetegség, reumás ízületi gyulladás, sclerosis multiplex, fibromyalgia, krónikus fáradság szindróma, pajzsmirigy működési zavar, gyulladásos bélbetegségek, áteresztő bél szindróma, elhízás, szívbetegségek, bőrbetegségek, arcüreggyulladás, allergiák, migrén és talán, de még nem bizonyított, hogy a rákbetegség néhány fajtájánál is jelentősége van.  (pl. vékonybélrák, vastagbélrák, végbélrák).

A kutatások már mutatják, hogy a mikrobiom állapota és a rákbetegség kapcsolata összetett lehet, és az immunrendszer és az anyagcsere szabályozásában kulcsszerepet játszhat.

A nem megfelelő mikrobiom állapotnak számos tünete lehet, de ezek más egészségügyi problémát is jelezhetnek

  1. Gyakori emésztési problémák (hasmenés, puffadás, székrekedés, stb)
  2. Gyakori ferztőzések, mivel a gyenge mikrobiom állapot csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát és növeli a fertőzések kockázatát
  3. Fáradtság és rossz közérzet ami pl. hozzájárulhat az energiátlanság érzéséhez is
  4. Bőrproblémák: ekcéma, pattanások. Stb. Gyakran kapcsolódnak nem megfelelő mikrobiom állapothoz
  5. Súlyproblémák (elhízás, alultápláltság)
  6. Hangulati problémák: a nem megfelelő mikrobiom szituáció kapcsolatban lehet a depresszióval, szorongással is.

\

A mikrobiom állapotának pszichoszociális jelentősége a rákbetegek számára


A mikrobiom állapotának jelentősége az onkológiában az, hogy az életmód (táplálkozás, mozgás) és az érzelmi állapot (depresszió, szorongás) befolyásohatja a mikrobiom komplex helyzetét és ennek hatása lehet a rák kialakulására és kezelésére.

Például az egészségtelen étrend, az uralhatatlan stressz, a fizikai inaktivitás negativan befolyásolhatja a mikrobiom állapotát.

Ezzel szemben az egészséges életmód, a hatékony stressz-kezelés, és a megfelelő probiotikumok, vagy prebiotikumok használata pozitivan befolyásolhatja a mikrobiom helyzetet az érintett szervezetében.

A mikrobiom állapotának javítása segítheti a rákbetegeket abban, hogy növeljék az immunrendszer hatékonyságát, csökkentsék a gyulladást és javítsák az anyagcserét, támogassák az érzelmi jólétet.

\

Milyen a megfelelő mikrobiom működést segítő táplálkozás?


Az étrend magába foglalja a rostban gazdag élelmiszereket (zöldségek, gyümölcsök), probiotikumokat, prebiotikumokat, omega-3 zsírsavakat, cinket és rezet tartalmazó élelmiszereket. Szükséges a változatos, kiegyensúlyozott étrend, és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

A részleteket kezelőorvosával, illetve ebben a témában képzett táplálkozási szakemberrel beszélje meg.

\

Milyen mozgás programok támogathatják rákbetegség esetén a mikrobiom állapotát?

  1. A séta (napi (30-50 perc) javítja a bélrendszer működését, cskkenti a stresszt, emeli a “jókedv” hormonok hatásait, ezáltal javul a mikrobiom egészsége
  2. Aerob edzések (mindig az érintett aktuális erőnlétének, állapotának függvényében): futás, kerékpározás, úszás javíthatja a bélrendszerben található baktériumok diverzitását, mennyiségét
  3. Jógagyakorlatok: segítik csökkenteni a stresszt, lehetőséget ad jó közérzet elérésére, és mindez pozitív hatással van a mikrobiom egészséges működésére
  4. Masszázs, meditáció és más relaxációs technikák

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő pihenés is hozzájárul a mikrobiom egészségének javításához. A mozgás-programot szükséges a kezelőorvossal megbeszélni, véleményét kikérni.

\

A mikrobiom és a kognitiv problémák közötti lehetséges összefüggés rákbetegek esetében


Az ún. kemo-agy (chemo-brain) egyik lehetséges előidézője az, hogy egyes onkoterápiák károsíthatják a bélflórát, a bélflóra egyensúlyának, a mikrobiom összetételének megváltoztatásával, amely hozzájárulhat a kognitív funkciók romlásához.


A rákbetegeknél a leggyakrabban előforduló, általában átmeneti kognitív problémák onkoterápiák idején a következők lehetnek:


Figyelemzavar, memóriavesztés, lassúbb gondolkodás, nehézségek az új információk feldolgozásában.

A kutatók szerint a mikrobiom állapota is hatással lehet az agyra és a kognitív funkciókra. A megfelelő mikrobiom állapot javítása segíthet csökkenteni, vagy megelőzni a kognitív problémákat.

Javasolt, hogy ezt a kérdést is beszélje meg onkológiai kezelését végző orvosával.

Milyen tényezők hatnak kedvezőtlenül a mikrobiom állapotára a mindennapi élet során?

Egészségtelen étrend (pl. túlzott cukor és zsírfogyasztás), mozgáshiány, kellő pihenés hiánya, elégtelen stressz kezelés, nem kielégítő alvás, dohányzás, alkoholfogyasztás, droghasználat.

\

Mi a mikrobiom állapotának pszichoszociális jelentősége rákbetegek számára?

Az emberi mikrobiom az a baktériumok, vírusok és gombák együttese, amelyek a testünkön belül élnek, és fontos szerepet játszanak az egészségünk fenntartásában. A kutatások azt mutatják, hogy a mikrobiom állapota és a rák kapcsolata összetett lehet, és az immunrendszer és az anyagcsere szabályozásában kulcsszerepet játszhat.

A mikrobiota állapotának pszichoszociális jelentősége a rákbetegek számára az, hogy az életmód és az érzelmi állapot befolyásolhatja a mikrobiom állapotát, és ennek hatása lehet a rák kialakulására és kezelésére. Például, az egészségtelen étrend, a stressz, a fizikai inaktivitás és az antibiotikumok használata negatívan befolyásolhatja a mikrobiom állapotát. Ezzel szemben, az egészséges életmód, a stresszkezelés és a probiotikumok vagy prebiotikumok használata pozitívan befolyásolhatja a mikrobiom állapotát.

A mikrobiom állapotának javítása segíthet a rákbetegeknek abban, hogy növeljék az immunrendszer hatékonyságát, csökkentsék a gyulladást és javítsák az anyagcserét. Ez hozzájárulhat a rák megelőzéséhez és kezeléséhez is.

Összességében, a mikrobiom állapotának pszichoszociális jelentősége a rákbetegek számára a tudatosság és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet, és hangsúlyozza az egészséges életmód és az érzelmi jólét fontosságát a mikrobiom állapotának javítása és az egészség megőrzése érdekében.

SZERZŐ
Riskó Ágnes
Onkopszichológia Online

Szerkeszti: dr. Riskó Ágnes
Copyright 1999–2023 Onkopszichológia Online.
A technikai hátteret, a fejlesztést és fenntartást a Bencium biztosítja már 1999 óta. A honlap a Webflow szerverein fut, melyet a szerkesztők egy böngésző segítségével bármikor frissíthetnek.

webflow logo
Kapcsolat
csernakrisko@gmail.com
Hírlevél feliratkozás