1. A rosszindulatú emlődaganattal küzdő betegek főbb szexuális problémái, segítségadási lehetőségek

Miért elhallgatott terület a szexualitás az onkológiában? Azért, mert mindkét terület önmagában is tabu. Pedig az onkoterápiák kedvező változásainak következtében mind a terápiák alatt, mind azok befejezését követően a betegek pszichoszociális életminősége (beleértve a szexualitást is) kedvezőbb színvonalú maradhat, további javításuk egyre fontosabb, közös szempontunkká vált.

A betegek pszichoszociális problémái, tünetei a diagnózis közlésétől, illetve a kezelések alkalmazása miatt, eltérő mértékben, de törvényszerűen megjelennek. A premorbid időszakban is meglévő lelki tünetek (érzelmi és szexuális zavar, társtalanság, stb.) tovább súlyosbodnak, és minél későbbre kerül a tünetek felismerése és uralása, annál mélyebbé és szerteágazóbbá válhatnak a betegek lelki problémái. Emiatt romlik a betegek életminősége és az orvos-beteg együttműködés minősége.

Fókuszálva témánkra, a kutatások alapján az emlőrákos nők 50-90%-ának van valamilyen szexuális problémája. Fő tüneteik: fáradékonyság, depresszió, szorongás, negatív testkép/önértékelés, libidó és orgazmus csökkenés, hüvelyszárazság, fájdalmas coitus. Az emlőrákos betegek pszichoszociális rehabilitáció hiányában (pszichodiagnosztika, ennek alapján pszichológiai beavatkozás) egyértelműen ki vannak téve annak, hogy szexuális életük hosszú távon is problematikus marad.

  • Sebészeti beavatkozással kapcsolatos, lehetséges pszichoszociális tünetek:

Negatív testkép, önértékelés csökkenése, fáradtság következtében szexuális érdeklődés csökkenése, kudarcok a szexuális életben.

  • Kemoterápiával, sugárterápiával kapcsolatos, lehetséges pszichoszociális tünetek:

A nem kellően uralt biológiai és nem biológiai mellékhatások, mint stresszorok csökkenthetik a szexuális érdeklődést és aktivitást is. A hányinger, hányás, gyengeség, hajhullás, szőrzet elvesztése, a nyálkahártyák érzékenysége (száj, torok, vagina, anus) negatívan hathat a nőbetegek pozitív szexuális attraktivitás-tudatára. A sugárterápia alatt téves hiedelmek is ronthatnak a társkapcsolaton, pl. „sugárzóvá” válnak. A kemoterápia indukálta hőhullám, alvászavar, hangulati élet hullámzása és a vaginális atrophia negatívan hathatnak a szexuális arousalra, vágyra és orgazmus készségre. Fiatal betegeknél az előrehozott menopauza szorongást és depressziót indukálhat, amikor felismerik, hogy a későbbiekben már nem lehet gyermekük.

  • Mit tehet az onkológus?

Szükséges figyelembe vennünk a mai körülményeket: a hivatás felől egyre növekvő információ/tudás-özön befogadásának nyomását, a tényleges szakmai munka színvonalával és hatékonyságával kapcsolatos elvárások állandó növekedését, a testi és lelki kiégés lehetőségének és előfordulási gyakoriságának bizonyítottsága közepette.

Az onkológusok túlterheltségét érdemben enyhítheti a jól működő multidiszciplináris teamben történő munka, a pszichoszociális témakörbe tartozó feladatok megosztása megfelelő szakemberrel.

Első lépés: a beteg testét, lelkét és szociális körülményeit figyelembe vevő onkológus munkája közben figyelembe veszi, hogy a páciensek szexuális problémáinak kimondását sokszor neki kell segítenie. Miután az onkológus felmérte, hogy páciense milyen érzelmi-kapcsolati körülmények között él, és meghallgatta, volt-e, van-e betegének szexuális nehézsége, el tudja dönteni, hogy mi az, amiben ő maga tud segíteni, és miben érdemes, sőt szükséges más szakember segítségét kérnie. Tapasztaljuk, hogy az onkológiai team egyre multidiszciplinárisabb, és ha a kezelőcsoport tagjai között megtalálható a mentálhigiénés szakember, akkor „házon belül” sikerül megoldani a fontos dilemmákat, és problémákat.

Az OOI-ben végzett klinikai pszichológiai munkám tapasztalati alapján összefoglalom a betegek témánkhoz tartozó kérdéseit, melyeket érdemes figyelembe venni a napi munka során, hiszen fennmaradásuk esetén a betegek egy része nem vállalja, más része idő előtt abbahagyhatja a számára rendkívül fontos onkológiai kezelést.

  • A betegek elébe menő felvilágosítást, tanácsadást igényelnek azzal kapcsolatban, hogy milyen, a nemi szerveket érintő tünet esetén kell feltétlenül a kezelőorvoshoz fordulni (pl. fájdalom, gyulladás a műtéti területen, fájdalom a hüvelyben). Tőle várják a javaslatot, hogy kihez menjenek olyan problémájukkal, amelynek megoldását a kezelőorvos nem vállalhatja: pl. már a műtét előtt is önbizalom hiány jellemezte a beteget, volt pszichiátriai panasza, problémás volt a szexuális élete, stb.

  • A kezelésekkel kapcsolatos sajátos információk is fontosak: a szexualitás terén minden visszaállhat-e „a régi kerékvágásba”, azaz eltűnnek-e a tünetek (fáradékonyság, negatív testkép – 80%-uknál tapasztaljuk! -, szexuális válaszkészség csökkenése), és várhatóan mikor?

  • Fiatal, gyermektelen, vagy további gyermeket vállalni akaró nőknek mikor lesz kilátása a teherbeesésre? Petesejtleszívás lehetséges-e, mikor, hol?

  • Szeretnék, ha házastársuk jelenlétében közölné az onkológus a legegyszerűbb, szexualitással összefüggő információkat, pl. nem fertőz a daganatos beteg, a szex lehetséges, de gyakran, átmenetileg csökkenhet a beteg érdeklődése a kemo-, hormonterápia alatt, részben mellékhatások, részben a lelki változások miatt (félelem, szorongás, depresszió 30%-ukra jellemző).

  • A gyakori kérdések alapján kialakított, az adott onkológiai team szemléletét és javaslatait tartalmazó, hazavihető könyvecske is jelentős segítséget adhatna a kérdéseiket még csak megfogalmazni sem tudó betegeknek, illetve azoknak, akik az intellektuális gátlás miatt elfelejtik a kérdésekre már megkapott válaszokat. Például: milyen gyógynövényt alkalmazhatnak a hőhullám uralása érdekében, milyen síkosítót használjanak, anatómiai változások esetén milyen testhelyzet javasolt, stb.

Hagyományosan a daganatellenes terápia hatékonyságát a tumor reagálásával és a túlélési idővel fejezik ki. Egyre inkább felismerjük, hogy a túlélés időtartama mellett annak minősége is fontos. A szexuális problémák nagy száma és az előfordulási gyakoriság aránya miatt ez a terület túlságosan fontos ahhoz, hogy kifelejtsük a daganatos betegek, sikeres túlélők jobb életminőségéért folytatott közös harcunkból.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..