Egy onkológus filmen megmutatja, hogyan érintette meg a saját daganatos betegségével való szembesülés és küzdelem

A Cancerworld legutóbbi számában Vasiliki Michopoulou interjút készített Nikos Karvounissal, aki Görögországban az egyik onkológiai klinika igazgatója, és 2004-ben rosszindulatú daganatos betegségével szembesült. Arra az elhatározásra jutott, hogy megkéri Stavros Psillakis rendezőt, hogy forgasson egy dokumentumfilmet betegsége kezelésének eseményeiről. A filmet 2012-ben mutatták be (Metaxa: Listening to Time), amelyben nemcsak Karvounis orvos-páciens szerepelt, hanem hat további orvos az intézetből, akiknél szintén megállapítottak az idők folyamán rákbetegséget.
Ha orvos betegszik meg, a helyzete komplexitását és nehézségét növeli, hogy jól ismeri a biológiai folyamatot és látott már másokat meghalni a betegségében.
A film kreatív módon segített a szereplőknek abban, hogy betekintést kapjanak saját lelki működésükbe, megmutatja az elme erejét, és üzen arról, hogy az orvosok is sérülékenyek, szoronganak és félnek, mégis megmutatják, hogy beszélni kell ezekről a dolgokról, nem elrejteni, magukba fojtani. Nagy a kibeszélés és a meghallgató, támogató közösség ereje!

A film legfőbb célja az, hogy mind a betegek, mind a hozzátartozók – a teljes betegségfolyamat alatt – próbáljanak meg beszélni érzéseikről, ezáltal megosztani egymással azokat. Mindenkinek szüksége van kapaszkodókra, támogatásra, hiszen a kezelések sikeres befejezése után a túlélőknek is szükségük van empatikus figyelemre, dialógusok folytatására.

Ime a teljes cikk: http://cancerworld.net/focus/weve-been-there-the-metaxa-oncologists-who-went-public-about-their-lives-as-patients/
A trailer: https://www.youtube.com/watch?v=fIhBx-A4vU0

A teljes film angol felirattal megvásárolható itt:
from www.tetraktysfilms.com,
price €200 plus shipping.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.