Horvátországban az új szabályok szerint a rákkal diagnosztizált betegeket 72 órán belül kötelesek elkezdeni kezelni

http://croatiapepita.blog.hu/2015/04/18/hetvenket_ora_alatt_kotelesek_a_rakosokat_muteni_az_uj_horvat_szabalyok_szerint

„Sedamdeset dva sata” Hetvenkét Óra a horvát egészségügy-minisztérium projektjének a neve. Minden, rosszindulatú daganattal diagnosztizált beteg érdemi kezelését – beleértve a sebészeti beavatkozást, a sugárkezelést és a kemoterápiát – három napon belül el kell kezdeni.

“Először, kísérleti jelleggel a zágrábi Sestre milosrdne daganatos betegségek klinikáján vezetik be a Hetvenkét Óra-programot a vastagbél- és emlőrákkal diagnosztizált páciensek gyógyításakor. Az idei év végéig azonban a többi rosszindulatú daganatos betegségekre is ki kell terjeszteni és az összes horvát klinikán be kell vezetni a programot.”
A Sestre milosrdne (Irgalmas nővérek) onkológiai klinikájának az igazgatója, Danko Velimir Vrdoljak aztnyilatkozta a horvát közszolgálati televízió híradójának, hogy a rosszindulatú daganatos betegeket a diagnosztizálást követően az Európai Unióban átlagosan 28 napon belül kezdik érdemben kezelni, ám a horvát egészségügy állítása szerint rendelkezik annyi szakemberrel, hogy a 3 napon belüli érdemi kezelést képesek bevezetni.

Nem mindenki ennyire derűlátó. Siniša Varga egészségügyminisztert grandiózus bejelentése miatt ócska, populista kampányfogással vádolja a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali HDZ szakpolitikusa.

„Csupán hamis biztonságérzetet keltene a páciensekben ez az Európában példátlan módszer. Kapkodva, nem megfelelő szakemberek látnák el a betegeket.”nyilatkozta a témában tartott sajtótájékoztatón Ante Ćorušić, egészségügyi témákkal foglalkozó ellenzéki politikus.”

 

Valóban, kapkodva vizsgálatokat, beavatkozásokat szervezni és végezni, valamint terápiák megvalósítását elkezdeni problémákat, bajokat is okozhat. De az is biztos, hogy a hosszú várakozási idő fenntartja, sokszor növeli a páciensekben és hozzátartozóikban a stresszt, a pánik-érzést. Átgondolt cselekvési tervre, átgondolt megvalósításra van szükség, minél rövidebb idő alatt. (R. Á. megj.)

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.