OEP elemzés a hazai onkológiai ellátás finanszírozásáról

Tisztelt Olvasó, érdemes a teljes anyagot elolvasni:  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ennyiert_lehet_gyogyulni_a_rakbol_itt_az_elemzes.584007.html

Kiemelem, hogy 2001 óta, napjainkig csaknem megduplázódtak a rosszindulatú daganatos betegségekre (azaz a betegekre) fordított kiadások. Az onkológiai ellátásra szánt összes költés 2013-ra elére a 160 milliárd forintot. Az összeg felhasználásának arányossága számos kérdést vet fel Szepesi Anita újságíró írása alapján. Ehhez még hozzá kell számolni a gyógyszertárakban ártámogatással kiváltott onkológiai készítmények költségeit, melyek 2013-ban legalább 45 milliárd forintot tettek ki. Tételes elszámolású gyógyszerekre 21.3 milliárd forint jutott, és más költségek mellett 9 milliárd forintot költöttek járóbeteg ellátásra. Így az E Alap onkológiai betegségek kapcsán felmerülő természetbeni kiadásai 2013-ban elérték a 160 milliárd forintot.

A frissen kiadott OEP tanulmány adatai elgondolkodtatóak. Szükségesnek látszik egy áttekintő, részletes, szakmai és költséghatékonysági országos felmérés és elemzés elvégzése, majd ennek tanulságai alapján világos szakmai, szakmapolitikai elvárások meghatározása és célok kitűzése. A szakértő, és a tanulmány készítői az erőforrások hatékony felhasználása érdekében olyan rövid-, és hosszútávra kitekintő onkológiai stratégia felállítását szorgalmazzák, amely kiterjed a megelőzésre, a szűrésre, a diagnosztikára és a kezelésre is. Hozzáteszem, a sikeres túlélők rehabilitációjának megszervezése és megoldása is égető feladatunk, mind a gyermekek, serdülők és felnőttek vonatkozásában. Mindenki a fedélzetre! Nem kívánok demagóg kijelentéseket felerősíteni (új stadionok építése helyett kerüljön fókuszba az onkológiai pervenció és ellátás szinvonalának emelése), de legalább őszintén beszélnünk kellene az ésszerű és humánus cselekvés érdekében a rákbetegségekről, a hazai riasztó, egyre növekvő megbetegedési gyakoriságról, és a bajba került embertársaink, valamint családtagjaik sokszor embertelenül nehéz helyzetéről!

 

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.