Légy jelen! Befolyásolja e a műtétre várakozás időtartama a rákbetegségből való gyógyulást? Igen!

Forrás: http://jco.ascopubs.org/content/32/1/27.abstract

A 2013-as amerikai onkológus világkongresszuson (ASCO, Chicago) döntő, több ember munkáján alapuló kutatási eredményt mondott el Lorraine M. Elit, a kanadai McMaster Egyetem orvosa, és ez a lényegi információ az amerikai Journal of Clinical Oncology legfrissebb számában meg is jelent.

A kanadai kutatók célja az volt, hogy kimutassák, hogy a szövettani eredmény időpontja és az ennek alapján történő definitív műtét (definitíve surgery by hysterectomy) időpontja között eltelt idő hatással van e az operált betegek sikeres túlélésére.

Ontarioban 9,417 rosszindulatú méhdaganattal küzdő nő orvosi adatait elemezték. 51,9%-kat operálta nőgyógyász, közel 70 %-nál adenocarcinoma volt a diagnózis. Az 5 éves túlélés elemzésekor a műtétre való várakozást így csoportosították: 1 hét – 12 hét között, illetve a műtétre 12 hétnél többet várakozók eredményei.

Az első ilyen jellegű vizsgálatot végző kutatók összegző következtetése mélyen elgondolkoztató és cselekvésre késztető: a nagyszámú vizsgált személy adatai azt bizonyítják, hogy a hosszabb a várakozási idő a szövettani vizsgálat elkészülte után a szükséges, definitív nőgyógyászati műtétre bizonyítottan negatív hatással van a várható túlélésre!

Tartalomfelelős megjegyzése:  reményt ad a Népszabadság 2013. december 31-i számában megjelent tudósítás, mely szerint a kormány egymilliárd forintot szavazott meg az ötvenezres létszámú betegcsoport várólistáinak rövidítésére. Danó Anna írásából megtudjuk, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központ hatalmas segítséget kapott várólistáinak rövidítésére, de vajon mi a helyzet az onkológiai műtétekkel és kezelésekkel?

http://nol.hu/belfold/20131231-egymilliard_a_varolistak_roviditesere

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.