Daganatos betegséggel küzdő szülő serdülőkorú gyermekének van e lelki problémája? Lehet….

A Journal of Clinical Oncology-ban egy fontos tanulmány jelent meg  olyan norvég serdülők (n=143) vizsgálati eredményeiről, akiknek valamelyik szülője daganatos betegséggel küzd, vagy küzdött. Szerzők: Elisabeth Jeppesen, Sophie D. Fosså, Jon H. Loge, and Alv A. Dahl, Oslo University Hospital, The Norwegian Radiumhospitalet, and University of Oslo, Oslo; Ingvar Bjelland, Haukeland University Hospital and University of Bergen, Bergen, Norway. e-mail: [email protected]

A szerzők vizsgálati eredményeiket összehasonlították olyan serdülők adataival (n=429) , akiknek szülei rákbetegség szempontjából egészségesek.

Szignifikáns eltérést nem találtak! Mégis, nem jellemzően, de:  lányoknál és fiúknál egyaránt evészavart, testben jelentkező stressz-tüneteket, alacsonyabb önértékelést, szorongást és depresszív tüneteket találtak a kontroll csoport tagjaihoz képest.

A klinikai területen dolgozó pszichológus és pszichiáter kollégák tapasztalatai alapján is felhívom a figyelmet arra, hogy a rákbetegség diagnosztizálása és kezelése alatti onkopszichológiai állapotfelmérést és szükség esetén a támogatást/kezelést érdemes mielőbb kiterjesztenünk a páciens hozzátartozóira, különösen a gyermekekre és serdülőkre. Leggyakrabban nevelési tanácsadókba, családsegítő szolgálatokhoz irányítjuk a családtagokat, több-kevesebb sikerrel.

Forrás: http://jco.ascopubs.org/content/31/32/4099.abstract

 

 

 

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.