Fiatal Onkológusok Szekciójának II. konferenciája az Onkológiai Intézetben: “Fókuszban a klinikai vizsgálatok”

                                                                                                                                                                                                                                                                                     2013 szeptember 6-án Dr. Küronya Zsófia elnök és Dr. Mátrai Zoltán, valamint a szervező bizottság további tagjai (Dr. Kovács Eszter, Dr. Újhelyi Mihály, Dr. Zaka Zoltán) lelkes és gondos szervezésének köszönhetően érdekes, igen színvonalas  előadásokat hallgathattunk a Fiatal Onkológusok (és pszichológusok) Szekciójának  (FIOSZ) II. konferenciáján.

Az idén a témák a következők voltak: klinikai vizsgálatok kapcsán felmerülő kérdések és interaktív esetbemutatások.

A fiatal onkológusok 18 előadást tartottak, például ritka gyermekkori agydaganat kezeléséről (dr. Mózes Petra és mtsai), a Paget kórról (dr. Kovács Eszter és mtsa), egy beteg szinkron malignitásairól (dr. Rottek János és mtsai), a molekuláris célpont alapú klinikai vizsgálatok betegbeválasztását segítő orvosi döntéstámogató rendszerről (Kohánka Andrea és mtsai), extrém méretű metasztatikus heretumor sikeres kezeléséről (dr. Küronya Zsófia és mtsai).

Itt és most az onkopszichológiai előadásokról szeretnék tájékoztatást adni. Elsőként Kovács Péter, az onkodermatológiai team pszichológusa egy primer melanoma malignummal operált és adjuváns immunterápiában részesült nőbeteg esetét mutatta be. Ismert, hogy az interferon kezelés hatékony, növeli a tünetmentes túlélés idejét, de a szükséges, hosszantartó alkalmazása a beteg folyamatos, megbízható együttműködését igényli. E kezelés gyakori mellékhatása a depresszió, és ha nem sikerül mértékét megállapítani és ennek megfelelően onkopszichológiai intervencióval is uralni, akkor a páciens életminősége romlik és félő, hogy lelki okok miatt a kezelést idő előtt abbahagyja. Kovács Péter előadásából megtudtuk, hogy a szükséges krízisintervenció, majd pszichoszociális szűrés eredményeire alapozott egyéni, támogató pszichoterápia hatására a páciens mindvégig együttműködött az interferon terápiában, enyhülő lelki tüneteinek, javuló életminőségének köszönhetően.

Koncz Zsuzsa, az OOI sebészeti osztályainak ifjú pszichológusa egy emlőrák miatt komplex onkoterápiában részesített nőbeteg folyamatos és sikeres lelki támogatását, hatására a páciens érzelmi változását, pozitív fejlődését ismertette.  Előadása rávilágított, hogy mivel az onkológiai diagnózis, a szükséges beavatkozások és kezelések a betegek testét, lelkét és emberi kapcsolatait egyaránt megterhelik , az onkológiai osztályon dolgozó pszichológus – többek között – a kommunikációt, az alkalmazkodást és az együttműködést segítheti, fejlesztheti támogató/terápiás tevékenységével.

Gerlinger Lilla és Peti Julianna a kemoterápiás és nőgyógyászati osztályok pszichológusai közös előadásukban közös munkájukat helyezték fókuszba: az autogén tréning csoportos módszer bevezetését és folyamatos alkalmazását az Onkológiai Intézetben. Fontos, hogy minél többen tudjanak arról, hogy ez a közösen, gyakorlás útján tanult módszer számos vegetatív  tünetet old, például hányinger, vérnyomás problémák, fáradékonyság. Szerepe lehet a fájdalomcsillapításban, az alvásproblémák rendezésében is. A betegek érzelmi alkalmazkodását és lelki nyugalmát segíti a gyakori szorongásos és depresszív tünetek enyhítése a fokozott  arousal csökkenése útján. Fontos eredmény, hogy a barátságos, oldott légkörben történő csoportterápia hatására kórházi környezetüket kevésbé fenyegetőnek, fenyegetőnek élik át, ami tovább növeli alkalmazkodó- és megküzdő képességeiket.

Összességében elmondható, hogy a fiatal onkológusok és pszichológusok előadásai figyelem felkeltők, értékes ismereteket és tapasztalatokat átadók voltak, igy nagy érdeklődéssel várjuk a 2014-es III. FIOSZ konferenciát!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.