Légy jelen! Taking the isolation out of isolation – új tanulmány a Cancer World-ben

Taking the isolation out of isolation

Peter McIntyre nagyon fontos tanulmányt írt az éppen csontvelő transzplantációban (BMT) részesülő betegek ma még elkerülhetetlen, óriási stresszéről, a több hetes izolációról.

Például a leukémia, vagy éppen limfóma miatt BMT alatt lévő páciensek 4-6 hetet töltenek el – miközben komoly kezelésekben működnek együtt – steril kórteremben. Emiatt csökken az emberi kapcsolataik gyakorisága, intenzitása, ugyanakkor tudatában vannak annak, hogy a szituáció válhat életveszélyessé. Sokan izoláltnak, szorongónak és depressziósnak érzik magukat. Sajnos kevés osztályon dolgoznak pszichológusok, pszichiáterek, hogy “humanizálják” a beavatkozást, hogy ellensúlyozzák a támogató emberi kapcsolatok beszűkültségét. A dublini St James Kórház BMT centrumában Shaun McCann hematológus professzor már régóta azon törte a fejét, hogy hogyan kösse össze a kezelések alatt álló, izolált, stresszel küzdő emberek kórházi világát a külvilággal.

2001-ben ben elkezdett együtt gondolkodni Denis Roche-al, aki egy művész, hogy igéretes lenne egy “virtuális ablakot” (Open Window) létrehozni a páciensek kórtermeiben  azáltal, hogy különböző képeket és filmeket vetítenek számukra. A terv kivitelezésben Fran Hegerty fizikus és művész is sokat segített. Értékes és igéretes gondolatok hatására megvalósult a szándék: a páciensek 9 csatorna közül választhatnak, nézhetnek fotókat, filmeket. Sőt: a Vodafone segítségével mozgó kamerákkal családtagjaik, barátaik felvételeit is élvezhetik. De ez a technika nem egyenlő a televíziónézéssel, hiszen ez egy pozitív, de passsziv hatás!

Számos előnnyel jár a bevezett új módszer: nőtt a páciensek autonomia érzése, hiszen teljes mértékben ők kontrollélhatják, mit néznek, mit hallgatnak. Pszichológusok igazolták, hogy az Open Window komplex hatásainak következtében a résztvevő betegek szorongása és sepresszív tünetképzése csökkent. Ez igen fontos eredmény, kihatással van a páciensek együttműködésének szintjére és indirekten a gyógyulási folyamatra.

Az Open Window módszer ma már a komplex ellátás része a dublini St. James kórház BMT centrumában. Miért csak ott?

Bővebben:

http://www.cancerworld.org/Articles/Issues_52/Spotlight_on%A7%A7%A7/Taking_the_isolation_out_of_isolation.html

 

 

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.