Légy jelen! Jár e büntetés azért, mert valakinek daganatos betegsége van?

Penalised for having cancer

Kathy Redmond szerkesztő-újságíró komplex, nehéz, megválaszolandó  kérdéseket feszegető írása a CancerWorld magazinban (European School of Oncology)  olvasható.

Kathy Redmond azokból a tapasztalatokból indul ki, amelyeket itthon is jól ismerünk, krónikus betegségek estén, különösen a daganatos betegséggel megküzdők köreiben az anyagi problémák előbb vagy utóbb jelentkeznek, és sokszor megállíthatatlan az életszínvonal csökkenés.

Az egyik vezető tudományos lapban, az European Journal of Cancer-ben ( (vol 48, pp 2037–42)   arról olvashatunk, hogy Hollandiában a sikeres túlélők egyharmadának munkakörülményei a betegségük kezelésével összefüggésben megváltoztak.  Voltak, akiknek abba kellett hagyniuk a  munkát, kisebb hányadukat elbocsátották. Nehézséget jelent az egészséges életmód fenntartása. Megemlíti a tanulmány a sajátos biztosítási nehézségeket is; a daganatos betegséget túlélők biztosítási díja gyakran magasabb. Kimondható, hogy a sikeres túlélők egészséges életmódját, visszanyert egészségük  megtartását segítő kiadásai megnőnek, míg  anyagi bevételük gyakran, olykor jelentősen csökken.

Nemcsak közvetlen kiadásokra kell gondolni (vizsgálatok, gyógyszerek, alkalmazandó módszerek, stb.), hanem megnövekedett indirekt költségekre is, pl. bizonyos számlák kifizetése, a szükséges utazások megvalósítása, a testsúly markáns változása miatt a ruhatár cseréje, a táplálkozás minőségének javítása, a hozzátartozók megnövekedett költségei a gondoskodás-támogatás-kísérés biztosítása érdekében.  Mivel a daganatos betegségek sok esetben már krónikus betegségnek tekinthetők – és ez igen örvendetes változás – a  megnövekedett kiadások előteremtése további stresszt jelentnek a betegnek és hozzátartozóinak. Az egész Európában tapasztalható gazdasági válság nem teszi lehetővé, hogy a betegek anyagi nehézségeit átmeneti jellegűnek tekintsük.

Segítséget jelenthet, ha minél többen, minél szélesebb körben igyekszünk feltárni a “kéz a kézben járó” szociális és gazdasági  nehézségeket az onkológia és a rehabilitáció területein, és a kutatókat, különösen a szociológusokat arra inspiráljuk, hogy végezzenek szisztematikus, objektív kutatásokat a daganatos betegek és hozzátartozóik körében, adjanak szempontokat, javaslatokat a kritikus helyzet javítása érdekében. Ezen a területen is szükséges az Európai Unió tagállamaihoz történő igazodás, ennek elérése tudatosságot és igazi erőfeszítést igényel sokunktól.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.