Légy jelen! Beszámoló az 1. "Testi-lelki rehabilitáció" konferenciáról

A konferencia az Országos Onkológiai Intézet Pszichológus csoportja és az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társaságának (ORFMMT) Pszichológiai szekciója közös szervezésében 2012. november 9-én történt Budapesten, az OORI-ban.

A bevezető előadásban Riskó Ágnes pszichológus (OOI) ismertette a pszichoszociális gondozás integrálási folyamatát a komplex onkológiai ellátásba. Beszélt az onkológiai testi és lelki rehabilitáció sajátosságairól: párhuzamosan történik, a beteg érdekének és szükségleteinek megfelelően, multidiszciplináris onkológiai team tagjainak segítségével, a páciens és hozzátartozói együttműködésével. 1985-től fokozatosan és folyamatosan vezette be a pszichoszociális onkológiai rehabilitáció fogalmát, gyakorlatát az onkológiába az akkori főigazgató főorvos, dr. Eckhardt Sándor. Napjainkban 8 pszichológus, 2 pszichiáter, 7 gyógytornász, 1 foniáter, 1 logopédus és 1 asszisztens tartozik a rehabilitációs csoporthoz.

Tóth Katalin (OORI) pszichológus közel 100 gerincvelősérült személlyel vett fel interjúkat, és azt igyekezett feltárni, hogy a rehabilitációs folyamat első szakaszában lévő fogyatékos emberek életük, jövőjük szempontjából mit tartanak a legfontosabbnak, milyen célok mentén tudnak saját „helyreállítsukba” legaktívabban bekapcsolódni. A rehabilitáció ugyanis elsősorban az érintett ember saját erőfeszítései, munkája alapján történik. Az interjúalanyok többsége hasznosnak tartotta, úgy érzi, az interjú segítette őt a fontos dolgok átgondolásában, helyzete alaposabb elemzésében.

Bartal Attila (MEREK) a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjából „Guruló” fantázianevű, kiemelt, általa vezetett projektről számolt be a hallgatóságnak. Ennek keretében országos szervízhálózatot hoztak létre annak érdekében, hogy a mozgássérült emberek elérhető közelségben kaphassanak segítséget kerekesszékük, sporteszközük megfelelő használatához, szükség szerinti adaptációjához és javításához. (www.gurulo.hu)

Kovács Péter (OOI) osztályos pszichológus az onkodermatológiai kezelőcsoport tagjaként munkájáról adott átfogó elemzést, a melanómával küzdő betegek pszichoszociális rehabilitációjának gyakorlati vonatkozásairól beszélt. Igen nagy forgalmú onkológiai osztály munkatársa, néhány jellemző adat: 2011-ben 22. 186 ambuláns betegforgalom, 6037 új beteg, 445 új melanoma malignum, 9688 gondozott melanomás beteg. Az eddig megvalósított intervenciói: pszichoszociális szűrés. Krízisintervenció, szupportív terápia, relaxáció/imagináció, szupportív pszichoterápia.

Bagdi Petra pszichológus (Országos Gerincgyógyászati Központ, OGK), a pszichoterápiás osztályának munkatársa valamennyiünket fokozottan érdeklő témáról beszélt, a krónikus fájdalom pszichoterápiás kezeléséről, és eredményeiket összehasonlította a fúziós ortopédiai műtétek sikereivel. Az OGK-ban 17 éve folyik kutatás és klinikai tevékenység a krónikus fájdalom témakörben dr. Császár Noémi vezetésével. Bővebben: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:e_DkqFCdXTcJ:pszichoszamoca.hu/kutatas/+&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

A következő előadó, Kovács Zsuzsa pszichológus (SE Alkalmazott Pszichológiai Tanszék) és jelen lévő kutatótársa, Rigó Adrien pszichológus (ELTE PPK Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszék) 261, az OOI-ban sebészeti-, kemo-, vagy sugárterápiás kezelésen átesett, áttét nélküli, emlődaganatos betegséggel küzdő nő kísérleti rehabilitációs programjának igen biztató eredményeiről számolt be.  A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy hölgyek számára szervezett komplex rehabilitációs programmal valóban érzékelhető javulást lehet elérni a betegek állapotában. A rehabilitációs program több részből tevődött össze, egyik eleme egy ötnapos, bentlakásos életmódtábor volt, ahol a szakemberek elméleti és gyakorlati ismereteket is átadtak a résztvevő hölgyeknek.

Takács Mária neuropszichológus (Honvédkórház) előadásának címe: „Ha a rész elveszíti kapcsolatát az egésszel”.  Elgondolkodtató volt egy agyi infarktust elszenvedett páciense kezelése alapján kifejtett üzenete a neuropszichológiai rehabilitáció alkalmazásának szépségéről, humánumáról és nehézségeiről.

Nógrádi Csilla pszichológus és Csatáriné Varga Zsuzsa gyógytornász (OOI) élő példáját mutatták be az együttműködésnek, ami egyébként az Országos Onkológiai Intézetben gyakori; a beteg testével és lelkével hasonló módon, a szakemberek „egymásra hangolódásának” segítségével foglalkoznak. Előadásuk központjában egy súlyos állapotban lévő, palliatív kezelésben részesülő páciens mozgásterápiás és pszichológiai kezelését ismertették a depressziós tünetek enyhítése, a testi-lelki közérzet javítása, a pszichoszociális életminőség fenntartása érdekében.

Remenár Éva klinikai onkológus, fül-orr-gégész, sebész, Mészáros Krisztina foniáter, fül-orr-gégész, audiológus és Nagy Éva logopédus (OOI) az egyre növekvő számú, harmadik leggyakoribb rákbetegségben szenvedő, speciális onkológiai kezeléseket és folyamatos rehabilitációt igénylő fej-nyak sebészeti betegek ellátása során alkalmazott sebészeti, plasztikai sebészeti eljárásokról, nyelésrehabilitációs módszerekről és a beszéd-rehabilitáció sajátosságairól beszéltek igen nagy figyelmet kapott előadásaikban.

Peti Julianna pszichológus (OOI) a nőgyógyászati onkológiai csoport tagjaként a betegek pszichoszociális – szexuális rehabilitációját ismertette klinikai tapasztalatai alapján. Előadásában kitért arra, hogy a daganatos betegség miatt operált és adjuváns kezelésekben részesült nőbetegeknél a betegség előtti, esetleges szexuális zavarok éppúgy szerepet játszhatnak az onkológiai betegség kezelése folyamán jelentkező szexuális problémáinak jelentkezésében, mint a diagnózissal, kezeléssel történő megküzdés sikeressége, vagy nehézségei- Felhívta a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok alapján mindig segíteni kell a betegek kommunikációját e mindmáig tabu kérdésről, és a megfelelő, egyénre alakított segítséget pszichoszociális szűrés, esetleg pszichodiagnosztikai vizsgálatok alapján szükséges megszervezni.

Szalai Márta egyetemi okleveles ápoló, PhD hallgató (OOI) az onkológiai rehabilitáció módszerei közül egy speciális mozgásterápiát ismertetett, melynek keretében a test és lélek komplex kezelése egyidőben történhet. Pontosabban Szalai Márta létrehozta a Százszorszép Hastáncklubot azzal a céllal, hogy az emlőrákkal küzdő nők testi és lelki rehabilitációját végezze egy csoportban, amely egyúttal segítő társas támaszt nyújt tagjai részére. Javaslom honlapjuk megtekintését: http://www.szazszorszephastancklub.hu/

Mészáros Gabriella pszichológus, a pszichológus szekció titkára, az ergoterápia munkatársa (OORI) előadásának címe: „Leszázalékolásból vissza a munkaerőpiacra” volt, és annak ellenére, hogy már a tudományos konferencia vége felé jártunk, igencsak felfigyeltünk a legújabb törvények, az aktuális társadalmi helyzet és a rehabilitációs folyamatban résztvevő betegek munkaerő-piaci kilátásaival, nehézségei foglalkozó gondolatokra. Bebizonyosodott, hogy bármely testi beteg kezelése és rehabilitációja során nagy szükség van munkapszichológus team-tagra.

Gerlinger Lilla pszichológus (OOI) méltó befejezése volt összejövetelünknek, ugyanis a terápiás rekreációval foglalkozó mondanivalójában, amelyben a krónikusan beteg gyermekek és serdülők számára szervezett a Bátor Táborban végzett tapasztalatait foglalta össze, az fogalmazódott meg bennünk, hogy a felnőtt korú, sikeres túlélő páciensek a hozzátartozóik számára is létre kellene hozni egy újabb, hasonló élményeket és kapcsolatok gazdagodását adó Bátor Tábort.
A konferencia előadásait Komáromi Sándor az OOI fáradhatatlan videós szakembere rögzítette. Rajta kívül köszönetet szeretnénk mondani Mészáros Gabriella szekcióvezetőnek, és Szikriszt Éva pszichológus szekciótitkárnak a sikeres rendezvényért!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.